Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

'Εξυπνα κολάρα ενηµερώνουν τους κτηνοτρόφους με sms

Τον εξοπλισµό µε «έξυπνα κολάρα», τα οποία θα ενηµερώνουν τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση της υγείας τους, στέλνοντάς τους SMS ετοιµάζουν ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Strathclyde.
Πρόκειται για ένα έργο 2,2 εκατ. δολαρίων, µε βάση το οποίο τα κολάρα θα χρησιµοποιούν έναν 3D αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει τις κινήσεις του κεφαλιού της αγελάδας. Στη συνέχεια, τα δεδοµένα αποστέλλονται ασύρµατα µέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή ενός δικτύου Wi-Fi στα κινητά τηλέφωνα των κτηνοτρόφων. Όταν µια αγελάδα χαµηλώνει το κεφάλι της, αυτό σηµατοδοτεί µια πιθανή ασθένεια. Ο αισθητήρας, µπορεί επίσης να ανιχνεύσει τη θερµότητα, που σηµατοδοτεί την εποχή της γονιµοποίησης.

Μήνυμα στους βοσκούς τους θα μπορούν να στέλνουν σύντομα τα πρόβατα που δέχονται επίθεση από λύκο.


Αυτό χάρη στο θαυματουργό κολάρο που ανέπτυξε ο Ελβετός επιστήμονας Jean-Marc Landry.
Με το κολάρο του ο Δρ. Landry θέλει να προστατέψει τα πρόβατα της Ελβετίας από τους πεινασμένους λύκους που καταφθάνουν από την Ιταλία αναζητώντας τροφή.

Πρωτότυπα του κολάρου, που διαθέτει αισθητήρες παρακολούθησης του ρυθμού της καρδιάς, δοκιμάστηκαν ήδη σε 12 ελβετικά πρόβατα.
Στο πλαίσιο των δοκιμών δυο τσεχοσλοβακικά λυκόσκυλα τρόμαξαν τα πρόβατα και όπως προέκυψε, ο ρυθμός της καρδιάς τους, που κανονικά φτάνει τους 60 με 80 παλμούς το λεπτό, τριπλασιάστηκε.

Πολλά πρόβατα φτωχών βοσκών, που δεν έχουν τα χρήματα για τσοπανόσκυλο, κατασπαράσσονται από λύκους.
Ακόμα και εκείνα που γλιτώνουν, πηδούν τους φράχτες και εξαφανίζονται καθώς διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να σωθούν.

Τα πρώτα κολάρα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά τον Οκτώβριο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σχετικά με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των προβάτων.

Μια επιλογή είναι να προσαρμοστεί στο κολάρο ένα τσιπάκι που θα ειδοποιεί τον βοσκό με sms σε περίπτωση που το κοπάδι του δέχεται επίθεση.
Ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο το κολάρο να εκπέμπει δυνατούς ήχους ή να ψεκάζει χημικά για να απωθήσει τους λύκους. Ενδιαφέρον για το κολάρο έχουν εκδηλώσει ήδη η Γαλλία και η Νορβηγία.

πηγή: Agronews, newsbomb.gr